Rand links
Rand rechts

 

“Met de kop in de wind” is een drieluik.Op de DVD worden twee films aangeboden, elk met hun specifieke benadering van de Keijersmolen en zijn molenaar. De DVD bevat tevens een 3D-fotoreportage over de Keijersmolen.


1 Met de kop in de wind: Een uniek verhaal


“Met de kop in de wind” vertelt het verhaal over een molen en zijn molenaar. Een uniek verhaal over Theo die bijna zeventig jaar vergroeid is met zijn ambacht. Hij is een monument geworden met zijn molen. Het beschrijft een leven dat geworden is wat het is, ontstaan uit toeval, talent en tijd, evolutie en het maken van keuzes.
Deze kortfilm van 50 minuten is een document dat de unieke samenwerking van de ziel van de molen en het kloppend hart van de molenaar tracht te vangen. Het verhaal wordt verteld van de Keijersmolen en zijn molenaar. Een verhaal over verleden, heden en de toekomst van een ambacht en een monument.

Het verhaal

 

Op het moment dat u Thei in de film ziet is hij 80 jaar gepasseerd en is hij dus al meer dan vijfenzestig jaar molenaar. Een ambacht dat in zijn puberjaren een andere betekenis en inhoud had dan vandaag. Een vak dat door de industrialisatie aan het uitsterven is. Het beroep is totaal veranderd. De molenaar met zijn noodzakelijke functie in het vroegere dorpsleven, is geëvolueerd naar een gids die zijn rondleiding doet in een soort museum.
Wie is die man, die zijn hart en leven in dienst van de molen heeft gesteld? Wat is de brandstof van zijn passie? Hoe ervaart een mens de veranderingen en wat betekende dit? Kan onze generatie hier nog iets uit leren of zijn het enkel mooie verhalen? Is het een schakel in de evolutie die opgeblonken dient te worden? Zal de molen straks nog leven of wordt het niet meer dan een versteende reus, een baken in het dorp dat een rijke geschiedenis laat vermoeden?