Rand links
Rand rechts

 

“Met de kop in de wind” is een drieluik.Op de DVD worden twee films aangeboden, elk met hun specifieke benadering van de Keijersmolen en zijn molenaar. De DVD bevat tevens een 3D-fotoreportage over de Keijersmolen.

2 Met de kop in de wind: Een technisch verhaal


Een windmolen is een staaltje van vernuftig industrieel erfgoed. Het inwendige werd gekopieerd van de watermolen. Deze laatste was reeds gekend door de Romeinen. Vijf eeuwen geleden werd het waterrad vervangen door een wieksysteem. Rond de steden en op het platteland verschenen er toen overal wenkende reuzen die niet meer afhankelijk waren van het waterdebiet van beken. Een draaiende molen in een landschap vertoont grootse elegante krachten die als een magneet je aandacht trekken. Binnen de romp wordt alles nog indrukwekkender. Tonnen hout zijn verwerkt in raderen, overbrengingen en zolders. Een harmonie aan vreemde samengestelde geluiden ondersteunen nog meer de kracht die uitgaat van deze middeleeuwse machine. 

Techniek

Als je het voor een eerste keer, bij het vertrekken van de wieken, in een molen staat geeft het iets beangstigends. Maar al snel, als je vertrouwen krijgt in de soliede reus ga je het geluid ervaren als rustgevend. Elke zolder geeft zijn geluiden, zijn ritme. Het vredige geruis staat in schril contrast tot de lawaaierige motoren die de molen hebben beconcurreerd.
Deze film geeft het overzicht van dit mechanische ritme in de molen. De molenaar stuurt zijn grootse laboratorium als een alchimist om een graankorrel te veranderen in meel. De film is een educatief document. Met beeld, geluid en animatie wordt de werking van en de sfeer in een draaiende molen vastgelegd.